top of page
empiminen, pelko muutoksesta, kasaa rohkeutta, läheisriippuvuus, Raiteille Oy

Läheisriippuvuus

Jos pyytäisin sinua nimeämään kaikki ne asiat, joita rakastat,

kauanko kestäisi, että mainitsisit itsesi?

 

Pysähtyminen menneisyyden äärelle voi auttaa sinua ymmärtämään, mistä olet tullut ja miten olet kasvanut.

Läheisriippuvuus terminä on harhaanjohtava ja herättää usein vastustusta. Läheisriippuvuus ei aina ole riippuvuutta toisesta ihmisestä vaan se pitää sisällään ison joukon erilaisia vahingollisia toiminta- ja käyttäytymismalleja. Toimintamallit ovat joskus toimineet hyödyllisinä selviytymiskeinoina vaikeissa ja lähes kestämättömissä elämäntilanteissa. Muuntautumalla haitalliseen ympäristöön ihminen on välttynyt negatiiviselta tunnekokemukselta omaksuen tiettyjä puolustusmekanismeja. Puolustusmekanismit ovat olleet siis hyödyllisiä ja joskus jopa hengissä säilymisen ehto. Kun elämäntilanne ja olosuhteet muuttuvat eikä enää tarvitsisi puolustautua, on tietystä haitallisesta toimintamallista tullut itselle normaalia. Läheisriippuvainen ajautuu herkästi itselleen vahingollisiin ihmissuhteisiin tai tilanteisiin, joissa on tuttua ja paradoksaalisesti turvallista jatkaa selviytymistaistelua. Tyypillinen tilanne on, että läheisriippuvainen jää suhteeseen juovan alkoholistin kanssa tai narsistiseen työyhteisöön, kun taas terveesti kehittyneen itsetunnon omaava henkilö tunnistaa toimintahäiriön ja pelastaa itsensä lähtemällä pois. 

Sinulla on lupa tuntea ja olla haavoittuvainen – se tekee sinusta inhimillisen.

Läheisriippuvuuden taustalla ovat usein heikko käsitys omasta itsestä ja huono itsetunto. Pelätessään konflikteja ja torjuntaa läheisriippuvainen ei pysty sanomaan toisille; ei. Tavallista on joutua hyväksikäytetyksi ihmissuhteissa tai työelämässä ja tasavertainen suhde toisiin ihmisiin on haastavaa. Toisaalta läheisriippuvuus voi ilmentyä vahvuuteen sairastumisena ja tarpeena rakentaa kova panssari ympärilleen läheisyyden pelossa. Läheisriippuvainen voi todistella itselleen ja muille olevansa täysin riippumaton ja luottaa vain itseensä. Ristiriitaisista piirteistä huolimatta tärkeimpänä tekijänä ovat emotionaaliset ongelmat. Läheisriippuvaisen on vaikea tunnistaa omia tunteitaan ja tarpeitaan.

Läheisriippuvainen ei teeskentele olevansa masentunut. Hän teeskentelee olevansa kunnossa.

Läheisriippuvaiselle diagnosoidaan usein esimerkiksi masennus, ahdistuneisuushäiriö, akuutti stressireaktio, rytmihäiriö tai uupumus. Toisaalta moni läheisriippuvainen on puskenut elämäänsä omavoimaisesti eteenpäin vahvuudentunnossaan eikä hakeudu avun piiriin. Toiset purkavat pahaa oloaan pakonomaisella urheilulla, tappavalla työtahdilla, kaiken kontrolloinnilla tai shoppailulla. Yhteisenä tekijänä tässä monimuotoisessa riippuvuusvyyhdissä on, että elämä on selviytymistaistelua, jossa ei ole sijaa rentoudelle, hyvinvoinnille tai heittäytymiselle. Jos hoito keskittyy vain oireiden lievittämiseen, käyttäytymismalli ei muutu. Hoidon tulee siis aina kohdistua läheisriippuvuudesta irrottautumiseen, jolloin elämänlaatu kohenee pysyvästi. 

Lue tästä lisää, tunnistatko itselläsi läheisriippuvuuden moninaisia piirteitä:

 

Itselle vahingollisessa ympäristössä eläminen alkaa muovata ihmisen persoonaa. Vahingollinen ympäristö lapsuudessa voi olla alkoholismista, muista riippuvuuksista, mielenterveysongelmista, kiusaamisesta, narsismista tai vaikka voimakkaasta ääri-ilmiöstä johtuvaa. Selviytymiskeinoiksi muodostuvat erilaiset roolit, joiden alle oma persoona hautautuu. Roolien jotkut piirteet ovat hyväksyttäviä ja niitä jopa ihannoidaan, mutta taustalla on kykenemättömyys tunnistaa omia voimavaroja tai terveellisiä rajoja. Roolit alkavat muodostua jo lapsuudessa ja nuoruudessa, mutta heikosti rakentuneen itsetuntemuksen vuoksi läheisriippuvainen ei pysähdy aikuisenakaan miettimään, ovatko nämä roolit hänelle enää tarpeellisia ja terveellisiä.

Tyypilliset lapsuudessa ja nuoruudessa muodostuneet selviytymisroolit ovat:

Vastuunkantaja

  • ylimitoitetut vastuut, huolet ja murheet ikään nähden

  • muiden kannattelu

  • myötäily kiltteydellä, täydellisyydellä, arvosanoilla ja miellyttämisellä

  • aikuisena ylivastuullinen omien voimavarojen sivuuttaja, jolla on riittämättömyyden tunteita, suoristuskeskeisyyttä ja uupumusta, koska itsearvostus tulee vain tekemisen kautta.

Sopeutuja

  • sopeutuminen ikäviin, pelottaviin tai epäreiluihin tilanteisiin reagoimatta tai kyselemättä

  • eristäytyminen perheestä ja näkymättömyys

  • tunteiden tukahduttaminen ja kiltteydellä huomion siirtäminen muualle

  • pettymysten ja rikottujen lupausten hyväksyminen mukisematta  

  • aikuisena joutuu helposti manipuloitavaksi sekä hyväksikäytetyksi ihmissuhteissa ja työelämässä, koska identiteetti on rakentunut muiden miellyttämiselle eikä omia tarpeita, toiveita tai rajoja edes tunnista.

 

Sovittelija

  • perheenjäsenten murheiden ja riitojen kuuntelu sekä ratkominen

  • muiden tarpeiden ennakointi unohtaen omansa

  • muiden tunteiden ja toiveiden taitava tunnustelu unohtaen omansa

  • muiden toiveisiin mukautuminen

  • ilmapiirin keventäminen, vaikka itsellä olisi raskas mieli

  • ymmärtäjä ja touhuaja

  • aikuisena vahvuuteen sairastunut ja rajaton puurtaja sekä auttaja, jonka elämäntehtävänä on poistaa muiden pelkoja, surullisuutta ja huonovointisuutta omia voimavaroja tunnistamatta. Hauskuuttaja, jonka on vaikea käsitellä ikäviä asioita.

Purkautuja

  • sisimmässä epävarmuus, turvattomuus, pelko ja viha

  • puuttuu turvallinen aikuinen, jolle kertoisi tunteistaan

  • padotuista tunteista hallitsemattomia raivokohtauksia

  • aggressiivista käytöstä

  • kielteinen huomio ja vaikeudet koulussa sekä yhteiskunnassa

  • aikuisena vahva panssari. Patoutunutta vihaa ja aggressioita puretetaan mm. somessa, politiikassa, urheilussa ja ihmissuhteissa.

Terve itsenäisyys alkaa itsesi rakastamisesta.

Suurin osa läheisriippuvaisista tunnistaa kaikkien roolimallien piirteitä itsessään ja läheisriippuvuus muuttaa muotoaan ihmissuhteiden ja elämäntilanteiden mukaan. Yhteinen tekijä rooleissakin on kykenemättömyys tunnistaa omia tunteita, voimavaroja ja rajoja.

Koska läheisriippuvaisen identiteetti on kehittynyt ulkopuolelta ohjautuvaksi, hänen on vaikea tunnistaa toimintamalliensa haitallisuutta hänelle itselleen ja muille. Läheisriippuvaisen omanarvontunto on heikko ja hän asettaa muiden tarpeet omiensa edelle. Hän on myös kadottanut inhimillisyyden, armollisuuden ja rakkauden itseään kohtaan.

Itsestäsi huolehtiminen ei ole itsekästä, se on välttämätöntä.

Läheisriippuvuudesta vapautuminen vaatii yleensä käynnistyäkseen jonkin sisäisen tai ulkoisen kriisin. Prosessin voi laukaista esimerkiksi oma sisäinen sietämätön ahdistus tai töissä loppuun palaminen. Ulkoisena laukaisevana tekijänä läheisriippuvuudesta irtautumiselle voivat toimia esimerkiksi ihmissuhdeongelmat tai jokin muu kuormittava tapahtuma lähipiirissä.

Läheisriippuvaisesta käyttäytymismallista voi opetella pois. Toipuminen alkaa, kun läheisriippuvainen tunnistaa oman menneisyytensä ja toimintatapansa. Usein tämä prosessi vie aikaa ja vaatii ulkopuolista ohjausta. Läheisriippuvaisen on vaikea hyväksyä ja myöntää, että onkin elänyt elämäänsä toisille eikä itselleen. Irtautumisessa on avainasemassa, että läheisriippuvainen alkaa itse kantaa vastuuta omasta hyvinvoinnistaan.

Olet enemmän kuin muiden tarpeet.

Tehokas hoito-ohjelma, laaja ymmärrys riippuvuussairauksista, ammattimainen ohjaus ja integroitu vertaistuki ovat kokonaisuutena toimiva ratkaisu läheisriippuvuudesta irrottautumiseen. Toipumisohjelmasta saat konkreettisia työkaluja läheisriippuvuuden tunnistamiseen ja siitä irtautumiseen. Katse käännetään omaan hyvinvointiin ja opitaan irrottautumaan itselle vahingollisesta toiminnasta ja ajattelumalleista mm. häpeä, syyllisyys, ylikiltteys ja suorittaminen.

RIIPPUVUUDESTA VAPAUTEEN

Jokainen päivä on uusi mahdollisuus valita vapaus.

Raiteille yrityksen hoitokokonaisuuden taustalla ovat pitkäjänteinen kehitystyö luoda läheisriippuvaisille tuloksellisia ja toimivia palveluja hyödyntäen ammatillisesti 12-askeleen ohjelmaa. Maailmanlaajuisesti käytetty hoito-ohjelma on modernisoitu nykypäivän tarpeisiin. Raiteille perustaja Kati Tommila on ollut moniammatillisen työryhmän kanssa kehittämässä alkuperäistä läheisten intensiivihoitoa sekä lähes 15 vuoden työkokemus satojen läheisriippuvaisen ohjaamisesta. Turvaa ja toivoa tuo ohjaajan omat kokemukset läheisriippuvuudesta toipumisesta. Kognitiivisen oppimisprosessin ohjauksessa on hyvä olla laajaa ymmärtämystä läheisriippuvuuden taustoista, riippuvuussairauden mekanismeista, ihmisten kokonaisvaltaisuudesta ja yksilöllisistä erityispiirteistä.

riippuvuudesta vapauteen, läheisriippuvuudesta voi toipua, Raiteille Oy

Ota rohkeasti yhteyttä ja varaa aika maksuttomaan keskusteluun, joka ei sido sinua mihinkään.

Kerromme lisää läheisriippuvuudesta, sen vaikutuksista sekä ennen kaikkea tuomme toivoa ja konkreettisia työkaluja toipumiseen. Pääset purkamaan huolesi ihmiselle, on aikoinaan kulkenut saman polun, sillä kenenkään ei tarvitse selvitä yksin. Joskus pieni askel oikeaan suuntaan on elämän kannalta se suurin. Laitetaan yhdessä elämä takaisin raiteille.

Kaikki yhteydenotot käsitellään nopeasti ja ehdottoman luottamuksellisesti.

Kati Tommila
Raiteille Oy

bottom of page