top of page
riippuvuus taakkana, alkoholismi, alkoholiriippuvuus, päihderiippuvuus, Raiteille Oy

Alkoholismi ja päihderiippuvuus

Asiat eivät koskaan ole niin huonosti,

etteikö niitä juomalla pahemmaksi saisi.

 

Suomessa yleisemmin käytetty päihde on alkoholi ja alkoholismi on yksi päihderiippuvuuden muodoista. Kemiallinen riippuvuus voi kehittyä alkoholin lisäksi muihin päihteisiin kuten päihdyttävästi keskushermostoon vaikuttaviin (PKV) lääkkeisiin tai huumeisiin. Osalla päihderiippuvaisista on sekakäyttöä. Alla olevat tekstit voidaan soveltaa siis kaikkiin päihdyttäviin aineisiin.

Perinnölliset tekijät vaikuttavat usein riskiin sairastua alkoholismiin. Sairauden puhkeamiseen ja etenemiseen vaaditaan kuitenkin aina alkoholin käyttöä. Kaikki päihteet aktivoivat suoraan tai välillisesti ns. mesolimbisen dopamiiniradan vapauttamaan dopamiinia. Toleranssin kehittyessä välittäjäaineiden toiminta muuttuu. Hermostollisen toleranssin kehittymiseen ei tarvita jatkuvaa runsasta alkoholinkäyttöä vaan siihen riittävät yksittäiset toistuvat juomiskerrat. Nousuhumalan tunne lyhenee, alkoholin tuottama mielihyvä heikkenee ja vieroitusoireet aiheuttavat mielialan laskua. Alkoholisti juo saavuttaakseen normaalin olotilan ja hänelle on kehittynyt pakonomainen tarve juoda. Pienikin määrä alkoholia tai muuta päihdettä pitää keskushermoston tarvetta yllä ja alkoholia pitää käyttää enemmän alkuperäisen vaikutuksen saavuttamiseksi. Alkoholismia ei siis voida hoitaa toisilla päihteillä esimerkiksi PKV lääkkeillä.

ONKO ALKOHOLISMI SAIRAUS?

Alkoholismi määritellään krooniseksi eteneväksi sairaudeksi, jolle on luonteenomaista kontrollikyvyn menetys (Amerikan lääkäriliitto). Alkoholi tai muut päihteet ovat aiheuttanut aivoissa suurilta osin peruuttamattomia muutoksia eikä paluuta pysyvään kohtuukäyttöön ole.

Maailman terveysjärjestö WHO ja suomalainen lääkäriseura Duodecim luokittelevat alkoholismin sairaudeksi, jonka diagnoosi on F10.2. Usein keskitytään vain oireiden lievittämiseen ja itse sairaus jää hoitamatta. Näin kierre jatkuu ja sairaus jatkaa etenemistään keskushermostossa. Alkoholismia on vaikea tunnistaa, koska sairaus ei katso ikää, sukupuolta, koulutustaustaa, ammattia tai asemaa yhteiskunnassa. Aivojen suurilta osin kroonisista muutoksista huolimatta alkoholismi ja päihderiippuvuus ovat hoidettavissa olevia sairauksia. Hoidossa tulee olla kokonaisvaltaista ymmärrystä sairauden mekanismeista ja ammattitaitoa ymmärtää riippuvuussairauksien luonnetta.

Katso alkoholismin ja päihderiippuvuuden diagnostiset kriteerit täältä:

Verkkovalmmenus alkoholismin tunnistamiseen:

ALKOHOLISMI JA PÄIHDERIIPPUVUUS ETENEVÄT VAIHEITTAIN

kierre, riippuvuus etenee vaiheittain, Raiteille Oy

Varhaisen riippuvuuden tunnusmerkkejä ovat:

  • salaa juominen

  • annosmäärien kasvu

  • satunnaiset muistinmenetykset

  • juomisen suunnittelu
     

Keskivaiheen riippuvuuden tunnusmerkkejä ovat:

  • selittely, puolustelu, kaunistelu ja valehtelu

  • syyllisyyden tunteet ja häpeä

  • vähentämis- ja lopettamisyritysten epäonnistumiset

  • lupausten pettäminen

  • yksin juominen 

  • ongelmat perheessä

  • satunnaiset poissaolot töistä eri verukkeilla

  • haluttomuus puhua juomisesta

  • työn ja arjen aikatauluttaminen juomisen mukaan

  • arvomaailman vastaisesti toimiminen

  • psyykkinen ja fyysinen oireilu (unettomuus, verenpaine, ahdistus ym.)
     

Kroonisen riippuvuuden tunnusmerkkejä ovat:

  • selkeät ongelmat perheessä ja työpaikalla

  • mahdolliset avioerot ja työpaikan menetys

  • välinpitämättömyys

  • juomisen aiheuttamat fyysiset sairaudet

  • kontrollikyvyn kokonaisvaltainen menetys

  • rappioalkoholismi

ALKOHOLISMI JA PÄIHDERIIPPUVUUS VOIDAAN HOITAA JO VARHAISESSA VAIHEESSA

Aina löytyy huonommassa tilanteessa oleva alkoholisti, jonka rinnalla oma tilanteesi voi näyttää paremmalta, mutta sinunkin alkoholismisi etenee sairauden ehdoilla. Tai sitten voit ottaa askeleen toiseen suuntaan.

Etätyömahdollisuus on vauhdittanut monella alkoholismin etenemistä. Riippuvuus etenee keskushermostossa varhaisesta vaiheesta krooniseen vaiheeseen yksilöllisellä tahdilla, mutta etenemisen voi myös pysäyttää. Alkoholistin ei tarvitse menettää perhettään, työpaikkaansa, kesämökkiään tai terveyttään vaan hoitoon kannattaa hakeutua ajoissa. Mahdollisimman varhainen havahtuminen, oikea tieto sairaudesta ja tuloksellinen hoito estävät sairauden pahenemisen.

 

Älä anna menneiden tapahtumien määrittää tulevaisuuttasi. Voit kirjoittaa oman tarinasi uudelleen.

Raiteille yrityksen päämäärä on poistaa riippuvuussairauksiin liittyvää häpeää ja tuoda näkyväksi, että suurin osa alkoholisteista on tavallisia työelämässä olevia ihmisiä, jotka kamppailevat kulissien takana vakavan ja kaikille osapuolille raskaan sairauden kanssa. Alkoholismiin liittyvien stigmojen ja pinttyneiden uskomusten poistaminen helpottaa matalaa kynnystä hakeutua hoitoon varhaisemmassa vaiheessa. Kuka tahansa meistä voi sairastua riippuvuuteen. Alkoholismin kanssa oppii elämään hyvää elämää, kunhan löytää tarvittavia työkaluja. Sairauden luonteeseen kuuluvat ongelmien vähättely ja kieltäminen, joten hoitavalla taholla tulee olla spesifiä ymmärrystä sairaudesta ja keinoja purkaa kieltomekanismi. Lyömätön yhdistelmä tässä on ohjaajan oma riittävän pitkä toipumiskokemus ja vankka ammattitaito.

ALKOHOLISMIN JA PÄIHDERIIPPUVUUDEN OIREET

Elämä tarjoaa enemmän kuin alkoholismi – uskalla irtautua ja kokea se.

Alkoholisti hakee apua usein riippuvuudesta aiheutuneisiin oireisiin eikä niinkään riippuvuuteen. Kieltomekanismi vaikeuttaa ongelman vakavuuden ymmärtämistä ja myöntämistä. Varhaisen ja keskivaiheen alkoholistia on vaikea tunnistaa, koska sairauden luonteen ja yhteiskunnassamme olevan stigman vuoksi juominen salataan eikä se vielä näy päälle päin.

 

Alkoholismin tunnistaminen ja hoitaminen ovat kuitenkin ainoa keino riippuvuuden etenemisen pysäyttämiseen. Jos keskitytään vain oireiden lievittämiseen, kierre jatkuu. Hoidon tulee siis aina kohdistua riippuvuuteen. Silloin oireet lievittyvät tai poistuvat kokonaan, ihminen saa elämänsä takaisin raiteille ja elämänlaatu paranee.

Alkoholismin kokonaisvaltaisia oireita voivat olla:

  • fyysiset: verenpaine, metabolinen oireyhtymä, tapaturmat, rytmihäiriöt, unettomuus

  • psyykkiset: itsetunnon lasku, masentuneisuus, ahdistuneisuus, paniikkikohtaukset, uupumus, pelkotilat

  • sosiaaliset: perhesuhteiden laiminlyönti, eristäytyminen, riidat, kulissit

  • työelämä: epämääräiset poissaolot, töiden jaksottaminen juomisen mukaan, etätyöt päihtyneenä

  • arvomaailma: epärehellisyys, arvomaailman vastaiset teot, rattijuopumukset

  • tunne-elämä: välinpitämättömyys, morkkikset, itsesääli

ALKOHOLISMI JA PÄIHDERIIPPUVUUS MUUTTAVAT PERSOONAA

Neurobiologisen riippuvuuden lisäksi alkoholismin vaikutukset näkyvät myös persoonan muutoksina. Perusrehellinen ihminen alkaa salailla, valehdella ja manipuloida, vastuuntuntoinen ihminen alkaa laiminlyödä vastuualueitaan, ennen niin järkevä ihminen kieltää ilmeisen ongelmansa ja alkaa syyttämään kaikesta muita. Välittävän ihmisen ajatusmaailma muuttuu itsekeskeiseksi. Persoonan muutoksiin kuuluu myös mielenterveyden heikkeneminen.

 

Olet arvokas ja ansaitset elää elämääsi omilla ehdoillasi, ei riippuvuuden ehdoilla.

Alkoholismi estää ihmistä olemasta oma itsensä, koska riippuvaisen elämää ohjaa pakonomaisuus ja riippuvuus. Nämä vaikutukset ovat suunnattoman raskaita läheisille. Kun alkoholismin hoito on toipumiskeskeistä, pitkäkestoista ja kokonaisvaltaista, ihminen saa itsensä takaisin raiteille. Ei siis riitä, että pullon tai pilleripurkin korkki ruuvataan kiinni tahdonvoimalla, aletaan lenkkeilemään ja jatketaan elämää. Jos riippuvainen ei opi ymmärtämään sairauttaan, hänen käytöksensä tai persoonansa ei muutu vaan puhutaan kuivahumalasta. Kuivahumala johtaa ennemmin tai myöhemmin taas juomiseen tai muiden päihteiden käyttöön. Tämä kierre aiheuttaa pettymyksiä sekä läheisille että alkoholistille.

KUIVAHUMALA

Anna itsellesi mahdollisuus elää elämää ilman rajoittavia riippuvuuksia.

Kuivahumalaksi kutsutaan tilaa, jossa alkoholisti on omin avuin ja tiedostamattaan vastentahtoisesti juomatta. Selvä jakso on saattanut alkaa jostain morkkiksesta, jolloin alkoholisti on tehnyt päätöksen lopettaa juomisen.  Juomattoman jakson jatkuessa sairaudelle tyypilliseen tapaan alkoholisti alkaa unohtamaan juomisensa negatiivisia seurauksia ja haikailla nousuhumalaa. Hän muuttuu äreäksi, kireäksi, turhautuneeksi, syytteleväksi ja hyökkääväksi. Alitajuisesti hänen tekee mieli juoda, mutta hautaa mieliteon usein pakonomaiseen työntekoon, siivoamiseen tai raivokkaaseen urheiluun.

 

Omaehtoinen päätös lopettaa juominen on muuttunut vastentahtoiseksi ja alkoholisti etsii taas oikeutusta juomiseen. Oikeutus voi olla esimerkiksi riita, jonka hän itse aiheuttaa. Pullonkorkki aukeaa ja kierre jatkuu taas. Alkoholisti ei toimi näin pahuuttaan vaan käytös kuuluu hoitamattoman riippuvaisen oireiluun. Kuivahumala kuormittaa muita perheenjäseniä, koska he joutuvat olemaan varpaillaan ja alkavat selviytymiskeinoksi myötäillä haitallista ympäristöä kadottaen samalla omaa itseään. Alkoholismi on koko perhettä koskeva sairaus.

ALKOHOLISMISTA JA PÄIHDERIIPPUVUUDESTA VOI TOIPUA

Toipuminen ei ole taistelua. Toipuminen on taistelusta luopumista.

Riippuvuudesta vapautuminen ilman kuivahumalaa kutsutaan raittiudeksi. Tutkitusti tehokas tie raittiuteen on toipumiskeskeinen hoito-ohjelma, jossa menneisyys käännetään voimavaraksi ja irrottaudutaan itselle vahingollisesta riippuvuudesta. Raitistumiseen ei ole ihmepillereitä eikä taikakonsteja vaan se on kognitiivinen ohjattu oppimisprosessi, jossa alkoholisti oppii elämään sairautensa kanssa hyvää elämää. Ajatus siitä, että en saa juoda muuttuu prosessin aikana helpotukseen, että minun ei tarvitse juoda. 

RAITTIUS ON VAPAUTTA

Vapaus valita raittius.

Raittius on vapautta olla sellainen ihminen, vanhempi, puoliso, ystävä tai työkaveri, jollainen oikeasti on. Päihderiippuvuus riistää sen vapauden ja ohjaimissa on riippuvuus, ei ihminen itse.

Raiteille yrityksen laadukas hoito-ohjelma ja vankka ammattitaito ovat kehittyneet yli 15-vuoden pitkäjänteisen työn tuloksena useiden satojen päihde-, peli- ja läheisriippuvaisten kanssa sekä intohimosta kehittää yksilöllisiä toimivia palveluja riippuvaisille ja heidän perheilleen hyödyntäen ammatillisesti 12-askeleen ohjelmaa. Maailmanlaajuisesti käytetty hoito-ohjelma on modernisoitu nykypäivän tarpeisiin. Samaistumispintaa ja toivoa tuo ohjaajan omat kokemukset riippuvuudesta toipumisesta. Kognitiivisen oppimisprosessin ohjauksessa on laajaa ymmärtämystä alkoholismin ja päihderiippuvuuden taustoista, riippuvuussairauden mekanismeista, ihmisten kokonaisvaltaisuudesta ja yksilöllisistä erityispiirteistä.

raitistuminen vapauttaa taakasta, alkoholismista ja päihderiippuvuudesta voi topiua, Raiteille Oy

Ota rohkeasti yhteyttä ja varaa aika maksuttomaan keskusteluun, joka ei sido sinua mihinkään.

Kerromme lisää alkoholismista, päihderiippuvuudesta, niiden vaikutuksista riippuvaiseen ja läheiseen ja ennen kaikkea tuomme toivoa ja konkreettisia työkaluja toipumiseen. Pääset purkamaan huolesi ihmiselle, joka on aikoinaan kulkenut saman polun, sillä kenenkään ei tarvitse selvitä yksin. Joskus pieni askel oikeaan suuntaan on elämän kannalta se suurin. Laitetaan yhdessä elämä takaisin raiteille.

Kaikki yhteydenotot käsitellään nopeasti ja ehdottoman luottamuksellisesti.

Kati Tommila
Raiteille Oy

Sairauskäsityksen lähteitä: terveyskirjasto.fi, duodecim.fi, jellinek.nl, päihdelinkki.fi, hazeldenbettyford.org

bottom of page